2015. augusztus 17., hétfő

Hattyú a Tejúton folytatás

Folytatom kalandozásomat a Hattyú csillagképben. Az előző posztban említett érdekesebb és látványosabb többes rendszerek mellett akadnak még szép számmal kettős csillagok. A valósághoz tartozik, hogy ezek már nem látványosak, halványabbak is, nehezebb megtalálni őket.Ilyenek például a következők:

52 Cygni: A Hattyú jobb szárnya alatt található 4 magnitúdós csillag szabad szemmel is észrevehető, viszont távcsővel szemlélve nagy nagyításon közvetlen mellette 6"-re, PA:70°irányban feltűnik egy 9 magnitúdós társ is. Az én távcsövem csak nagyon szűk rést mutatott a két csillag között, de szétválasztva mutatta őket. A kísérő megpillantását a nagy fényességkülönbség is nehezíti. A páros távolsága tőlünk 202 fényév. A főcsillag egy a Napunknál 10-szer nagyobb, de hűvösebb sárga csillag.

h1470: A Hattyú nyaka mellett csak távcsővel látható ez a halvány, 7 magnitúdós csillag, amit egy 9 magnitúdós csillagocska kísér.Ezt a látómezőben nehezen lehet észrevenni. A főcsillagtól 30"-re, PA:340°irányban látható. A páros nagyon messze, 2100 fényévnyire van tőlünk. A főcsillag egyébként kék színű,nagyon forró, 7-szer nagyobb Napunknál.

Ez a kettős önmagában nem is lenne érdekes, de ami figyelemre méltó, az a környezet, ami körülveszi. A Tejúton vagyunk, ahol hemzsegnek a csillagok, de ebből a környezetből kiemelkedik 7 db fényesebb csillag, melyek kettősnek néznek ki és egy kört alkotnak. A látványt rajzban is rögzítettem:

Tündér gyűrű aszterizmus. A kép kattintásra nagyítható.

A tagok kb 26'-es kört alkotnak, nagyon szép, lenyűgöző látványt nyújtanak. A valóságban viszont fizikai kapcsolat nincsen közöttük. A kettős csillagok közül igazából csak a h1470 katalógus számú, ( a rajzon ÉÉNY-i legfényesebb kettős), és a tőle kelet felé található 8 magnitudós csillag igazi, összetartozó kettős rendszer. A többi csak optikai, a Földről nézve egy irányban látszó párosok.

Az ilyen csillagcsoportosulásokat hívják aszterizmusnak, melyek megfigyelésének, felkutatásának már hazánkban is komoly követői vannak. Érdemes felkeresni honlapjukat, melyen sok érdekes alakzatot írtak már le.

A csillagképben viszont van több igazi halmaz is. Én ezek közül kettőt kerestem fel, de nem rajzoltam le, az majd egy későbbi projekt lesz. Észlelésemet így jegyeztem fel a távcső mellett:

"M 29: Nagyítás 50X. Dús csillagmezőben a LM közepén látok 8 db közel azonos fényességű csillagot. első látásra halmaztagoknak tűnnek. A keresőben egyértelműen halmaznak látszanak a ki szeparációjú tagok. A halmaz elválik a környezetétől, mert körülötte kb 20' sugarú kör alakú csillagmentes környezet van. A halmaz kiterjedése kb. 10' a tagok egyenletesen oszlanak el, sűrűsödést nem észlelek. A tagok közül 3 db a LM-ben alul, míg 5 db felül helyezkedik el. Közöttük csak halvány csillagok vannak, valószínűleg háttércsillagok. A tagok közül 6 db-t azonos fényűnek 9 mg, míg kettőt 10 mg körül látok és becsülök."

"M39: Nagyítás 50X. Nagyon laza halmaz, melynek átmérőjét 24'-re becsülöm. Kb. 20 csillag alkotja, melyek fénye közel azonos. Első pillantásra összetartozónak látszanak, pedig a területen elszórtan helyezkednek el, nem tudom semmilyen szabályosabb alakzathoz kötni őket. A háttércsillagoktól nem vállnak el, így a halmaz határi nehezen állapíthatók meg. A legfényesebb csillaga 7 mg-s, a többiek 8-9 mg fényesek. A háttérben fel nem bontott tagok miatti fénylést, ködösséget nem látok. Legalább 3 csillagot látok, melynek kettős lehet."

A Hattyú csillagkép látnivalóit elhagyva, képletesen visszatérve a Naprendszerbe, még megnéztem az Uránuszt, melynek egyre javuló a láthatósága. Igazán csak október vége felé lesz tökéletes. Most a Halak csillagképben tartózkodik, észleléskor alig 24°magasan állott. Arrafelé nagyon erős volt a fényszennyezés, nagy nagyításnál már az égi háttér is világos volt. Az 50-szeres nagyítás semmit nem mutatott belőle, a 200-szoros nagyításnál már a korong 4"-es kiterjedéssel látszott. Azt hiszem ennél többet a távcsövem nem tud megmutatni a bolygóból.

Uránuszból ennyit láttam. Kattintásra nagyítható a kép.

A vázlat gyors elkészítése után búcsút mondtam a Hattyúnak. Legközelebb a tőle délre elterülő másik égi madár, a Sas kerül sorra.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések