2015. március 21., szombat

Tavaszi napfogyatkozás

Március 20-a csillagászati szempontból fontos nap 2015-ben, mert két égi esemény is történt ezen a napon. Az első  a látványosabb, és délelőtt köszöntött ránk egy részleges napfogyatkozás képében. Már nagyon vártam és nagyon szorítottam, hogy felhők ne zavarják meg az eseményt, és 1999 után ismét egy szép, déli, délelőtti fogyatkozást láthassunk.

Kora reggel már szép, tavaszias, napsütéses időben pakoltunk ki feleségemmel, Klárival a műszert és tartozékait. Most a távcsőre fényképezőgép került és napszűrő fólia, mert így szerettem volna megörökíteni az eseményt. Sajnos későn kapcsoltam és a napfogyatkozás-néző szemüveg beszerzéséről lemaradtam, így a szabad szemes megfigyeléshez hegesztőpajzsot használtunk.

Központi csillagunk viszonylag nyugodt volt. Felületén csak egy árva foltocska mutatkozott és egy-egy fáklyamező a K-i és Ny-i félteke szélén.  A kép a fogyatkozás előtt 2 perccel készült.
Ezt mutatta a Nap a fogyatkozás előtt. Egy folt és fáklyamezők a széleken. Nagyításhoz klikk a képre.
A Hold belépése a napkorong elé az előrejelzett időben 9:40-kor következett be. Ekkor lehetett látni a napkorong K-ÉK-i felén egy nagyon kicsiny torzulást. Mintha beleharaptak volna a korongba.

Az első kontaktus. Nagyításhoz klikk a képre.
Ezek után szépen, percről percre jött be a Hold, egyre látványosabban takarta el a Napot. Már negyed tizenegy felé érezhetővé vált a fogyatkozás hatása. A levegő hűvösebb lett, a napsütés ereje, csökkent, és a fény is furcsa lett. A színek fakóbbak voltak, a tájra bágyadtság ereszkedett. Nem jut eszembe jobb szó, ami leírja a hatást. Az addig élénken csiripelő madarak is, mintha alább hagytak volna énekükkel, de nem csendesedtek el teljesen. 10:30-kor a foltot is elérte a Hold korongja. A Hold szélén megfigyelhető a felszín egyenetlensége. A koron széle nem sima, inkább a felszíni alakzatoknak köszönhetően érdes.
A folt kitakarása előtti pillanat. Egy perc múlva már nem látszott. Nagyításhoz klikk a képre. 
A maximális kitakarás 10:48-kor következett be. Ekkor a Hold mintegy 3 percre megállni látszott a Nap előtt. Legalábbis mozgását nem lehetett érzékelni. A környezeti fények tompák lettek, a levegő lehűlt, az árnyékok is határozatlanok lettek. A madárdal halkabb, ritkább volt. Janka kutyán viszont nem láttam viselkedés változást. A földön elterülve élvezte a gyengébb napsütést. Csak a pogácsás zacskó csörgése hozta lázba.
A fogyatkozás maximuma. Nagyításhoz klikk a képre.
 Aztán a Hold megindult, 11 órakor már látható, érezhető volt az elmozdulása. A fényesség és ezzel együtt a Nap ereje is érezhetően nőtt. A színek telítetté váltak, a levegő is kezdett melegedni.
A helyzet 11 órakor. Nagyításhoz klikk a képre.
A Hold folyamatosan vonult ki a Napból, a levegő percről-percre melegebb lett. A madarak dalos kedve is visszatért. 11:45-kor a folt is láthatóvá vált. Eddigre a napsütés ereje teljesen visszatért. Alig lehetett érezni már, hogy még mindig fogyatkozás van.
A folt ismét látható. Nagyításhoz klikk a képre.
 Az utolsó kontaktusra, azaz a Hold teljes kilépésére 11:59-kor került sor. Ekkorra már a világ visszazökkent a rendes kerékvágásába. A levegő visszamelegedett, a napsütés erős lett, élvezhetővé vált, jól is esett. A környéket ismét madárdal töltötte be.
Az utolsó kontaktus, a Hold elhagyja a Napot. Nagyításhoz klikk a képre.
 A fogyatkozásról készítettem egy time lapse videót, ahol a két óra eseményét másfél percre szűkítettem le.

Itt van egy mozaik kép a fogyatkozásról, az időpontokat világidőben adtam meg. Azaz egy órát hozzá kell adni, hogy megkapjuk a "rendes" időt.
Nagyításhoz klikk a képre.
 És végül egy életkép a fogyatkozás megfigyeléséről, Klári, Janka kutya, és a távcső.



A bejegyzés elején két fontos eseményről írtam. Nos az elsőt, a fogyatkozást a fentiekben részleteztem. A második nem volt ennyire látványos, hatása viszont napról napra jobban érezhetővé válik. Este háromnegyed tizenegykor ugyanis megtörtént a tavaszi napéjegyenlőség. Most már hivatalosan is vége a télnek és itt a TAVASZ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések